Kom sundere gennem juledagene

Kom sundere gennem juledagene….

Forude venter juledagene - og med dem følger ofte en række julefrokoster. 
Her kommer nogle gode råd til at komme lidt sundere igennem juledagene og de fristelser, de indeholder....
Du kan f.eks.: 
- Vælge fed fisk som laks og sild... Fed fisk indeholder sunde fedtsyrer som omega 3 og vitamin D...Desværre tæller panerede fiskefileter ikke med i det regnskab
- Vælg æg og rejer. Det er magre proteinkilder, der mætter godt.
- Vælg rugbrød - fyldt med fuldkorn og kostfibre
- Gerne grønsager; OGSÅ til julefrokosten… Det kan f.eks. være en kål-salat, der giver god mæthed for få kalorier…. Og ellers gå efter pynten....
- Spis frugt og nødder til dessert - og måske et stykke marcipan… Det er jo lavet på mandler- og det er jo sundt....! 
- Husk væske! Også den uden alkohol… Alkohol dehydrerer, så det er vigtigt at supplere med vand.
Med ønsket om nogle dejlige juledage til Jer alle!
Cathrine

 

8.12.2015

Jeg sluger lige de sidste solstråler til mig.... 
Imorgen går turen hjem til Danmark, og jeg skal lige have det sidste skud D-vitamin med!

Der er stadig nogle lange vintermåneder forude, og det betyder, at det er sværere at få dækket vores behov for D-vitamin.
Om sommeren får vi dækket vores behov for D-vitamin ved at opholde os 5-30 minutter i sollys flere gange ugentligt.
I vinterhalvåret derimod (fra oktober til marts) kan det være svært at få dagslys nok til at producere tilstrækkelig D-vitamin i huden.

Men – du kan også få dækket dit D-vitamin-behov gennem kosten, og det er derfor specielt vigtigt om vinteren, at have fokus på de D-vitaminholdige fødevarer.

D-vitamin har de seneste par år været meget omdiskuteret, da der er studier, der indikerer at D-vitamin-mangel har markant indflydelse på vores helbred, bl.a. ift. udvikling af diverse auto-immune sygdomme og en række kroniske sygdomme.

En fødevare, der bidrager godt med D-vitamin, er fisk.
Ifølge NNR, de officielle nordiske ernæringsanbefalinger, anbefales det, at du får 10 µg D-vitamin dagligt fra kosten. Er du over 75 år anbefales 20 µg D-vitamin dagligt. 
De fleste danskere får desværre kun mellem 2-4 µg dagligt. Det kan have betydning for dit helbred, da D-vitamin er afgørende for din optagelse af kalk fra kosten, der styrker dine knogler.

Særligt er fede fisk rige på D-vitamin. 
Laks kan indeholde op til 30 µg per 100 g, så vælger du f.eks. laks til din frokost får du hurtigt dækket dit D-vitamin-behov. Generelt er fiskepålæg en god kilde til D-vitamin og indeholder desuden de sunde omega-3 fedtsyrer, som har gavnlig effekt på dit hjerte og kredsløb.

Min anbefaling er en varieret kost, hvor D-vitaminholdige fødevarer indgår dagligt. 
Vil du forsøge at dække dit D-vitaminbehov gennem fisk, er der flere muligheder - og ikke kun laks. Brug gerne både laks, makrel, hellefisk, sild og ørred i din dagskost - alle er gode kilder til D-vitamin.

Kilde: Hjerteforeningen og Foodcomp.dk

 

 

Stenalderkost, Raw-food, 5:2-kuren, LCHF… Hvilken kur skal man vælge?
Mit bedste råd er at vælge en sundere livsstil - det er der aldrig nogen, der har fortrudt!

Jeg siger ikke, at man ikke taber sig ved at følge ovennævnte kure. Desværre oplever jeg bare ofte, at det hurtige vægttab bliver efterfulgt af en vægtøgning – netop fordi det har været en kur, og ikke en livsstilsændring … 
I min kostvejledning tager jeg udgangspunkt i sund og varieret kost, hvor der er plads til både kål og kage! 
Hvorfor? Fordi jeg er overbevidst om, at det er nøglen til et varigt vægttab og en sundere livsstil. 
Ingen forbud, men alt med måde…

 

Velkommen til hverdagen 

Hverdagen kalder…. Og det er slet ikke så tosset i et sundhedsmæssigt perspektiv, men det kan være lidt sejt de første par dage efter ferien. Så lige et par gode råd til en sundere start - uden stress -efter ferien:

Tænk groft... Spis dig mæt i de grove fødevarer - rugbrød i stedet for franskbrød, spidskål i stedet for iceberg salat- så får du fødevarer med et højere kostfiberindhold - og mere mæthed.

Gå tidligt i seng... (Ville i den grad ønske at jeg havde givet mig selv det råd i går aftes...smile-humørikon Søvn bør have top prioritet fordi det sænker din kroppens niveau af stresshormonet kortisol- og en stresset krop træffer ikke sunde beslutninger. Desuden har søvn – og mangel på dette – indflydelse på din appetitregulering. Kender du den situation hvor du pludselig ser dig selv spise noget, du egentlig ikke har lyst til? Mærk lige efter – måske det er søvn der er i underskud!

Planlæg… Lav madplan til de første dage efter ferien. Tænk nemt og lavpraktisk. Køb grønsager, der er tilberedte (en pose revne gulerødder). Kan du evt. nå at lave en dobbeltportion af en fryseegnet ret – så er der en nem og sundere løsning til en af travle dage, der kommer med opstart på nyt skoleår, fritids aktiviteter, mm.

Mærk efter: er du sulten eller tørstig? Din krop består primært af op til 70 % væske, så måske du er tørstig, og ikke sulten? Mærk efter inden du f.eks. går i kantinen eller scanner kontoret for kage og snacks….

En gåtur er bedre end ingen motion. Har du 1/2 time i løbet af dagen, hvor du kan gå en tur? Måske mens du kører fra A til B i arbejdsøjemed eller mens ungerne er til fodbold? Gør plads til et par gode sko i bilen, og udnyt tiden - og gå en tur.

Hav en dejlig uge.... //Cathrine

 

 

Ikke alle råd er lige gode...

 

Medierne er fyldte med kostråd og anbefalinger til en sundere livsstil - og man skal holde hovedet koldt for ikke at blive forvirret.

Ofte oplever jeg desværre, at nogle af de ”gode råd” ikke helt holder vand – eller bør ses i et større perspektiv for at give mening.


Så jeg har prøvet at rydde lidt op i nogle gængse "gode råd" - måske det kan hjælpe dig til at træffe sundere valg.

 

Bananer feder…
Bananen får ofte skyld for at fede. Alt feder- hvis man spiser mere end man forbrænder! 
Men du kan roligt lade en banan indgå i din kost, for den er en frugt med høj mæthed, gode kostfibre og kalium. Energiindholdet i banan er 82 kcal pr. 100 g - så nyd gerne en banan; f.eks. på et stykke rugbrød inden træning eller som et mættende mellemmåltid.

 

Så længe det er økologisk…
Jeg beklager. Men faktum er at økologisk chokolade indeholder også kalorier. Også den med et kakaoindhold på 72 %. 
Det samme gælder i øvrigt glutenfrie fødevarer. Og stenalderbrød.

 

Lad os tage de glutenfrie fødevarer med det samme. For de er jo et sundere valg. Eller er det?
Ja- hvis du har cøliaki. Så er glutenfri kost nødvendig og vigtig for dit helbred. 
Men glutenfri fødevarer er ikke nødvendigvis et næringsmæssigt sundere produkt, da de ofte er tilsat majsstivelse og rismel, og har et højere energiindhold end et tilsvarende glutenholdigt produkt- og lavere indhold af kostfibre.

 

Det er sundt – så jeg behøver ikke læse varedeklarationen…. 
Beklager. De små tal på bagsiden af emballagen gælder også selvom du står med en pose nødder eller en raw-food-daddelkage… Specielt hvis du gerne vil tabe dig.

 

Planlæg dine ”cheat-days”. 
Jeg er ikke begejstret for ”cheat-days”. Det bliver hurtigt en ”sort-hvid” tilgang til kosten med ”tilladte” og ”forbudte” fødevarer. F.eks. hører jeg ofte fra klienter, at de betragter kulhydrater som forbudte – men ikke på ”cheat-days”, hvor der spises større mængder slik, hvedebrød, pasta, mm. som belønning for at undgå det ugens øvrige dage. 
Så hellere nogle sunde kulhydrater som rugbrød, fuldkornspasta, mm. alle ugens dage…

 

Spis ikke hvede. Din krop kan ikke fordøje det.
Ja, du bør have fokus på fuldkornsprodukter, fordi de indeholder flere kostfibre, og næring i al almindelighed. Men der er også plads til almindelig hvedemel i varieret dagskost. Så nyd et rundstykke med god samvittighed når der er anledning til det. 


Og for en god ordens skyld: jo, kroppen kan godt nedbryde hvedemel…

//Cathrine

 

 

 

 

 

Kan man spise hindbærsnitter - og stadig tabe sig?

 

For 1½ år siden mødte jeg Morten på 22 år for første gang. Han ville gerne tabe sig, men vidste ikke lige hvordan han skulle give det an. "Det der med kost" interesserede ham ikke rigtigt, og i hjemmet var det vigtigere, at maden smagte fremfor at den var sund. 
Men Morten var motiveret for at ændre "noget". Han vidste bare ikke hvor han skulle starte....

 

Jeg kan stadig huske vores første møde ret tydeligt. Og specielt husker jeg Mortens svar, da jeg spurgte ham, hvad der var vigtigt for ham: "Der skulle være plads til hindbærsnitter".
Så det var udgangspunktet for kostvejledningen: en masse sund mad - og plads til en hindbærsnitte ind imellem!

 

På de første 6 måneder tabte Morten 45 kilo - alene ved kostomlægning, og siden er der kommet motion for at øge og vedligeholde vægttabet. 
For et par uger siden så jeg så Morten igen. 
Vi snakkede om processen, han havde været igennem, og Morten lagde ikke skjul på, at det har været svært undervejs og med mange afsavn. Men han synes også at det har været det hele værd! Og han fortsætter med den sunde livsstil for målet er ikke helt nået endnu!

 

Jeg ved at Morten læser med - så giv ham gerne et like for denne seje præstation! 
Jeg synes, at det er SÅ flot kæmpet af Morten, og jeg er imponeret over Mortens præstation - for han er en inspiration for alle,der drømmer om en sundere og slankere livsstil, og beviser at et vægttab er muligt alene ved kostomlægning, men at der også er plads til kage undervejs...

 

 

//Cathrine

Har du en sundhedsforsikring?

Flere sundhedsforsikringer; f.eks. PFA og Tryg dækker et behandlingsforløb hos diætist. Ring til dit forsikringsselskab og hør nærmere.

Kontakt mig

Low FODMAP-diæt

Irritabel tarm? Mavesmerter? 

Low FODMAP diæten skaber ro i maven, færre smerter og øget velvære.

Kontakt mig for professionel vejledning, og kom godt igang med diæten.